ALBERT Gábor
(1929–2017): Az oldalamon is kifakadna (2017)

Az oldalamon is kifakadna (2017)
Különös, önellentmondásosnak tűnő kötet az ESSZÉK ÉS ESZMÉK SOROZAT új kötete: egy író, Albert Gábor „keresi” a szülőföldjét.
Egy huszadik századi ember keresi azokat a helyeket, motívumokat, szellemi áramlatokat, amelyek értelmet adtak nemcsak indulásának, hanem életének, amelyek – talán paradoxonnak hangzik – egész életében éltették. Mert ezen a szinten a „szülőföld” nem földrajzi fogalom. Olykor emlékirat, máskor útirajz próbálja értelmezni, de azzá válhat egy előbukkanó dokumentum, egy népcsoporthoz tartozás boldog tudata, vagy egy név, mint mondjuk Bornemisza Péter századok mélyeit megnyitó nevének elhangzása.
Ez a kötet azokat a vallomásos vagy felfedező írásokat adja közre, amelyek a Gandhi-féle „szatjágraha” gyakorlása közben születtek. Az pedig – tudjuk – nem más, mint az „igazsághoz való ragaszkodás”, ami olykor sikerül, máskor kudarcba fullad. Galileo Galilei sorsának szorításában, vagy a Psalmus Hungaricus könyörgését hallgatva, a mesterek keresése közben egész országrészek, a jelen és a régmúlt eseményei válnak ennek az elképzelt, az egész világot behálózó szellemi szülőföldnek részévé.

ISBN: 978-615-5500-38-1
Oldalszám: 144 oldal
Ára: 2625 Ft.
Kötés: kötött
Megrendelem

Előző Könyv
kategória
Következő Könyv