GÁSPÁRIK Attila: A színház kiterjedése

A színház kiterjedése


„Megadatott nekem az a szerencse, hogy azzal foglalkozhattam, amit szeretek. A romániai forradalom utáni káoszban mindenfélének nekieshettünk, nekiestünk. A színház mellett engem a média érdekelt. Tévézhettem, rádiózhattam, írhattam passzióból. Mikor mihez volt kedvem. Hűség és hűtlenségek közepette a tanítást tartottam a legfontosabbnak. Próbálom megérteni, és másoknak is elmagyarázni a világot. Úgy, ahogyan én látom...” – vallja Gáspárik Attila , a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, e könyv szerzője.
A színház-jelenség folyamatosan kiterjed – innen a címbéli „kiterjedés” – a társadalmi lét majd’ minden területére.
A magyar művelődés történetének egyik-másik szakaszéban egy egész anyanyelvi kultúrát reprezentálhatott a színház. Jelentősége „kiterjedt”: közösség-teremtő, megtartó szerepe lehetett a legvadabb nacionalista diktatúra körülményei közepette is. A színház ugyanakkor egyetemesen értelmezhető összefüggésekben is máig, folyamatosan „kiterjed”: az egy évszázaddal ezelőtt a „történelem színpadára” lépett filmművészet számára szállított (szállít) ihlető késztetést, rendezőt, színészt, filmesíthető darabot, tapasztalatot.

A sokoldalú Gáspárik Attila kötete a lehető legtöbbet képes elmondani a színház világáról: közérdekűen, érthetően, érdekesen, bennfenteskedés nélkül. Összefüggéseket elemez: irodalom, társadalom, színikritika, színészképzés, rendezés, nemzedéki hitvallások között; feltárja, miként hatnak, mit „súgnak” a nagy elődök az utókornak; és a „besúgásról” is mellébeszélés nélküli mintát kínál az olvasónak. Gáspárik Attila könyve a kortárs színház (és közönség!) „kiterjedő” elemzése során a legfontosabb, legalapvetőbb morális kérdésekkel szembesít.

VISSZHANGOK:
http://nepszava.hu/cikk/1115522/1
A könyv megjelenését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap

ISBN: 9786155500305
Oldalszám: 136 oldal
Ára: 2730 Ft.
Kötés: paper
Megrendelem

Előző Könyv
kategória
Következő Könyv