MÉLIUSZ József: Nyaktól fölfelé (2015)

Nyaktól fölfelé (2015)
KÖNYVHETI ÚJDONSÁG, 2015


A tragikus sorsú Méliusz József idős korában rokonszenves derűvel és öniróniával ír élete olyan „teljesítményeiről” is, mint hogy ő volt a román király lovasszobrának a modellje: „Nem tudtak velem mihez kezdeni a lovas testőrségnél, odaadtak hát a kitűnő Rubletzky Géza mesternek, üljek modellt a lovardában a király helyett őfelsége lovasszobrához – nyakig. Nyaktól fölfelé ugyanis a király a maga személyében szolgált a szobrásznak mintául. Csodálatos arabs ménre ültetett fel századom kapitánya. Az ezred díszegyenruháját öltette fel velem. Csorgott rólam a verejték.”
Méliusz, az öregedő író Márai-s, Krúdy-s kávéházat képzelt egyszemélyes magánya köré. A kávéház nála: a trianoni trauma után a Nyugatról „lekapcsolt” transzilván lélek (és ember) Európához kötődésének – még a legvadabb sztálinista időkben is emlegethető – metaforája... Erről az „elcsatolt világról” nyújt hallatlanul élvezetes, nagyformátumú íróra valló képet ez a válogatás Méliusz vallomásos prózájából.
A kávéházi palackposta különös, illuzórikus, de létező esély: a kávéház önmagában is – polgári – menedék, a palackposta pedig: üzenet…

A könyv megjelenését támogatta az NKA.


ISBN: 978-615-5500-07-7
Oldalszám: 128 oldal
Ára: 2625 Ft.
Kötés: fûzött
Megrendelem

Előző Könyv
kategória
Következő Könyv