VÁRDY Péter: Hosszú út tőlem hozzám (2014)

Hosszú út tőlem hozzám (2014)
Életének első öt évtizedét Tóth Imre Erdélyben, Magyarországon és Romániában élte le. Gyerekkorától megtapasztalta a „feszült rettegés, mint létforma” valóságát. A Hollandiában élő filozófus, Várdy Péter faggatja ebben a dialógus-kötetben Tóth Imrét: életéről, gondolkodásáról, annak konzekvenciáiról. A huszadik századi Európa társadalmi-történelmi valóságáról, ennek távlatairól világos logikai konstrukciókban értelmezett képet nyújt ez a személyes hangú, vallomásos dialógus. Az új évezred elején nem csupán azt fontos – őszintén – elmondani, mi történt, hogyan történt (a szellem milyen fajta építményei és torzszüleményei közepette); az sem mellékes, hogy miként számolunk el a történelmünkkel, magunk és mások cselekedeteivel vagy cselekedet-értékű gondolataival, megnyilatkozásaival… És ezt mindenkinek önmagával és másokkal szembenézve, de: etikai konfliktusainak magányában kell megválaszolnia. E válaszhoz kitűnő fogódzókat nyújt ez a dialógus-kötet, amely érzelmeket kavar, fogalmakat tisztázó vitákat gerjeszt. Széles körű érdeklődést kiváltó, fontos könyv, élményszámba menő olvasmány. E mostani, második kiadásával egy időben jelenik meg román nyelven, előkészületben a francia kiadása is.

Várdy Péter 1935-ben, Budapesten született. 1956-ban Hollandiába került. Egyetemi végzettsége: villamosmérnöki kar és filozófia. 1966 óta a Twente-i egyetemen filozófia docens. Publikációinak témaköre többek közt: paradoxonok a századforduló matematikájában; M. C. Escher grafikája; Magritte és a szürrealizmus; az Abszolútum; Katagelasztosz, a gúny Platón filozófiájában. Magyar tárgyú publikációi: a zsidókérdés Magyarországon; a népi-urbánus vita.
Tóth Imre 1921-2010) Szatmárnémetiben született, magyar-zsidó-román környezetben nevelkedett. Az egyetemen matematikát tanult, a háborús éveket román és magyar börtönökben vészelte át. Az ötvenes években a bukaresti egyetemen tanított, 1969-ben Németországba távozik; a regensburgi egyetemen a tudományfilozófia tanszék vezetője lesz. Könyvei világszerte ismertté tették a nevét. Filozófiai életműve a matematika történetéből indul.
A könyv megjelenését támogatta az NKA.ISBN: 978-963-9957-92-3
Oldalszám: 180 oldal
Ára: 3675 Ft.
Kötés: fûzött
Megrendelem

Előző Könyv
kategória
Következő Könyv