KOVÁCS katáng Ferenc: Ajánlott versek

Ajánlott versek
"Különös folyamat eredménye ez a verseskötet. Miközben dán, norvég, svéd kortárs költőket fordítok, leveleket váltunk, nem ritkán találkozgatunk is, furcsa, versbe kívánkozó gondolatok tolulnak fel bennem. Valamiként hozzájuk kötnek, de távolságot is tartanak. Talán annak is köszönhetően, hogy fordítás közben, gondolatban, az ő gúnyájukban élek, arcuk mögé bújok, betolakszom a hétköznapjaikba (fényképük, kézirataik, köteteik, s a róluk szóló írások mellettem állnak az íróasztalon). Eljárok a felolvasóestjeikre, közös tárlatlátogatásokra, fogadásokra. Elkísérem őket magyarországi útjaikra. Egy időre kicsit ők leszek. Fordítás, írás közben fogják a kezem, csiklandozzák az elmém. De az alább olvasható verssorok már csakis az enyémek.
A kötetben ötvenegy északi szerzőnek ajánlom a verseimet. Az elmúlt tíz évben ismertettem meg írásaikkal a magyar olvasókat. Most újra lapozgattam köteteiket, feljegyzéseimet, felidéztem találkozásainkat, s az arcvonásaikkal a retinámon egy kötetnyi verset ajánlok nekik.
De használható lesz e kiadvány minilexikonként is. A versek alatt rövid ismertetőt adok az északi kortárs költőkről, műveikről. A könyv végén pedig országok, illetve névsor szerint is csoporba sorolom őket. A költők többsége legalább egy kötettel ott van már az Budapesten az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, mert a fordításkor használt anyagok nagy részét rendszeresen eljuttatom Magyarországra" - írja a szerző könyvének ajánlójában.

ISBN: 978-963-7265-91-4
Oldalszám: 160 oldal
Ára: 1680 Ft.
Kötés: fûzött
Megrendelem

Előző Könyv
kategória
Következő Könyv